dimarts, 21 de juliol del 2015

Benvinguts herois!!


Hi falta en Ramon però hi són els que no hi varen poder anar



Els membres del Clan de l’Òs Gris, asíduus seguidors del blog Ithaki vàrem retre homenatge als tripulants dels Cirrus, (Carles-Charly Pérez, Carles Bach i Ramón Aregall) que com tots sabeu havien tornat victoriosos, feia pocs dies, de la seva expedició a Ítaca.
Desprès d’aparcar gratuïtament tots els cotxes, gracies al guia oficial, vam fer la caminada del dia, uns 50 o 100 metres, (dificultat + - 0 metres) fins a la terrassa d’un bar on es va aplegar tota la colla (20 persones). No van faltar les canyes  i el bon rotllo.
Els que portàvem el vestit de bany o el bikini posat,  se’ns van tornar els ulls melancòlics  de veure com els víkings i les valquíries  d’aquelles platges es remullaven els cossos en aquella piscina que era el mar.  Un altra dia serà ! .
A l’hora prevista vam tornar a fer una altra caminada fins el Restaurant on en dues taules grans i sota paraigües de platja hawaiana, vam gaudir d’un bon dinar i be de preu.
Només vam trobar a faltar la paella de la que el Joan Miquel i en Joan en deien meravelles i que va ésser uns dels “leit motiv” d’aquesta escapada. El cert es que entre les dues taules hi havien bastants especialistes en la matèria, que haurien estat molt exigents, potser massa,   i que la seva opinió hagués enterbolit el sentiment generalitzat de que havíem menjar força bé. No descartem, donat la quantitat d’especialistes en paelles, de fer-vos un dia demostracions que, segur, trencarien esquemes gastronòmics.

En  Joan Miquel i la Ma. Glòria   van oferir casa seva, per fer més íntimament l’homenatge als homes de la mar. A la seva terrassa vam gaudir de cava ben fresc, galetes i d’una complerta projecció de fotos i música del viatge a Ítaca, preparat pel Carles Bach, amb la infraestructura mediàtica del nostres cicerones, que van regalar als navegants dues banderes per que el vaixell les porti es futures expedicions. 

Una era la que exigeix la legalitat vigent, figurant explícitament   aquest extrem per que no hi hagi dubtes. L’altra es la que, esperem, sigui la que exigeixi, dins de molt pocs mesos, la legalitat vigent a Catalunya.
Un regal molt pràctic, que va fer molta il·lusió  als navegants, als futurs navegants i a tots el presents i segurament també als absents.  Amen !.
 L’homenatge de tots es va ampliar als que no van poder anar-hi per qüestions de salut però que van estar en cos i ànima diàriament amb les navegants.
Sobre quarts de set de la tarda, i desprès de desitjos d’unes estupendes vacances i de millora de salut de tots, vam donar por finalitzada la escapada.

Bon estiu. Salut.
Jaume Llobera


diumenge, 28 de juny del 2015

Mataró a la vista!!!


Ho han aconseguit!!!

Avui em domina un sentiment força estrany, festiu per un cantó perquè els nostres companys i amics de l’ànima han culminat una fita extraordinària, i doblement trist perquè a sobre de no haver compartit la seva moderna odissea, no he pogut anar a rebre’ls com es mereixen. Però les coses són com són, i arriben quan arriben.
Els ninots dels acudits d’en Ferreres al Periodico de Catalunya porten ben bé un any, o potser més, navegant cap a Ítaca perseguits pel búnquer flotant “El Temido” en tant que els nostres almogàvers van i sobre tot tornen en tant sols quaranta nou dies. Es demostra que no és tant important el temps que es triga com el que s’aprèn pel camí, que si hi ha voluntat, a la fi s’assoleixen les fites.
Alerta, polítics!! El que cal és equip i unitat. Qui tingui orelles que escolti.

Ahir el "engegar màquines" no tenia encara la crònica del nostre corresponsal perquè estava ocupat rebent la benvinguda de la família i amics.
Avui no podia faltar la última crònica d'en Charly P. Flatvillage:


"Dissabte 27 juny.
Hem comprat sis entrepans per fer la darrera travessa, mentre el capità revisava nivells d'oli i bombes d'aigua. A les 10:15 h. sortim del port de Maó direcció a casa.
Fa un sol molt fort, crema, poc vent, del NE, anem amb la major i la gènova i el motor, a una mitjana de 6 nusos.
A cada hora baixem al quadre  de comandament premem l'interruptor de la bomba per buidar l'aigua de la sentina del motor. S'han hissat 4 banderes, la catalana, la italiana, la sarda i la grega.
A les 15 h. dinem i brindem amb cava a la salut de tots nosaltres i del Cirrus.
A les 17 h. encara es veu per popa el toro, 329 m. la muntanya més alta de Menorca.
Tot segueix igual, a 2000 rpm i anar fent, estem sols al mig del mar només veiem això, el gran blau, el mar.
A les 19 h. deixem de veure Menorca. Quan a les 10 h. es fa fosc, comença un vent de través que sacseja  el Cirrus de babord a estribord i tornem-hi.
En Ramon es queda a la banyera de coberta per no marejar-se i Carles i jo fem relleus per prémer  l'interruptor de la bomba,  triga 37 segons en buidar l'aigua. I així passa la darrera nit amb l'amic Cirrus que ens porta a més de 6 nusos cap a casa.
A quarts de cinc de la matinada i a través d'una espessa calitja es dibuixa el perfil de la costa del Maresme i en segon terme el nostre Montseny.
A les 9,30 h. amarrem al port de Mataró amb emocions contingudes.
S'ha acabat "El viatge a Ítaca "  tot molt bé.
De peus sobre el moll i arran de mar començo a sentir nostàlgia dels 49 dies passats. 
Gràcies a tots els que ho han fet possible. Família, amics i Josep Lluís i Joan Miquel.

Carles Pérez Vilaplana"


El viatge a Ítaca en xifres:
Dies 49.
Hores navegant 386 h. 36 minuts 
Milles   2088
Hores motor 380 h. 20 minuts.
Hores a vela (motor parat)  6 h. 16 minuts. 
Hores d'estar junts Carles, Ramon i Charly 1159 hores
22 dies per arribar a Ítaca 
27 dies per tornar a Mataro


A manca de passar comptes s’estima el total de despeses en 9.000,-Euros

dissabte, 27 de juny del 2015

Fatiga de cossos i materials

La Mola de Maó
Estem en les darreres singladures d’aquesta aventura èpica dels nostres Ulisses particulars, i retornats a aigües més conegudes les dificultats que els surten al pas ja no són tant de mena meteorològica, que també, sinó més aviat de cansament. Quan ens acostem a la fi d’aquest raid marítim, Mataró – Ítaca – Mataró després de gaire bé set setmanes de mar, els cossos comencen a mostrar símptomes de fatiga. Però no tan sols els mariners, ans el veler mateix els fa palès que potser estant fent un gra massa.
Sortiren el dijous 25 a dos quarts de set del matí de Calasetta (Sardenya) per recórrer les 194 Milles que els separaven de Maó (Menorca), distància que estimaven fer en unes 37 hores. Però el vent lleugerament favorable ajudat pel motor els va escurçar el temps ben bé en tres hores de forma que el divendres a quarts de cinc amarraven a Maó.
Pel camí, el circuït de refrigeració del motor que pren l’aigua del mar i la ha de tornar al gran blau després de passar pel bloc, va decidir que ja n’hi havia prou i va començar a fugar-se per una brida d’una conducció de retorn. El resultat és que han passat la nit del “lloro” controlant cada mitja hora el nivell d’aigua a la sentina del motor. Controlant i buidant, és clar, però també els ha calgut de monitoritzar la temperatura del motor, perquè de cap manera podia quedar-se el motor sense refrigerant.

El pensament que tenen és que, vist que la fuga no va a més i el control és assumible, descansaran tot el que puguin i sortiran avui dissabte a mig matí per tractar d’arribar diumenge al voltant de les 10 u 11 hores a Mataró.

Aquest és un Whatsapp rebut d'en Carles Bach "Master & Commander":

El motor i la seva sentina, sota l'escala d'accèss a la cabina.
A l'esquerra el bany.
"Estic cansat i he pasat molts nervis durant la travessa, no es agradable veure com va entrant aigua a bordo per una averia amb la bomba de l'aigua salada i tindre de controlar cada 30 minuts +- i vuidarla de la sentina del motor, dema tornarem a patir aquest problema amb la conviccio de q no anira a mes. En fi lo pitjor fora acabar el viatge a vela i sense vent, a veure si em relaxo i descanso una mica, una abraçada."

dijous, 25 de juny del 2015

Revetlles de Sant Joan d'alta maror

En el passat post ja ho deia jo que ens tocaria vetllar. De fet ens ha tocat re-vetllar.

És curiosa la contemporaneïtat de les coses. Ahir mentre molts de la colla estaven de revetlla de Sant Joan, un grup d’havaneres dedicava una peça a la tripulació del Cirrus, uns altres estaven de revetlla de Sant Pau, i els nostres intrèpids navegants estaven de vetlla “Pasqual”, és a dir, passant-les de color morat.
Sabem del cert que van sortir de San Vito lo Capo el dilluns 22 poc abans de les onze del matí i que van tenir manta dificultats a la matinada, però no sabem segur si va ser la mateixa matinada que aquí celebràvem les revetlles. Probablement si, i si no m’agrada pensar-ho, que quan el grup d’Havaneres Serra de Marina els hi desitjava “Que tingueu sort” va ser el moment en que el Capità va encertar en el rumb.

Segurament haureu sentit parlar del “Efecte Papallona” en la que es demostra que en dos sistemes idèntics, una petita variació inicial en les condicions de un de ells, pot generar un resultat enormement diferent del altre. Llavors potser que el desig del grup produís resultat en el Cirrus, o pot també ser que dues centes cinquanta persones unint els batecs dels seus aplaudiments engeguessin el efecte de batre ales de papallones, o simple casualitat, o... la Divina providència.

Dic això perquè les coses van anar més o menys així:
Estava en Josep Lluís Lirola i la Tito a la revetlla de Sant Joan de la terrassa “La Ona” de Premiá de Mar i em va enviar aquest Whatsapp:




<<A les 00:30 del 24 , dia de Sant Joan el grup d’havaneres Serra de Marina ha dedicat a la tripulació del CIRRUS ja de tornada des de Ítaca la cançó "Que tingueu sort " davant de 250 comensals al restaurant l'Ona de Premia
Lirola>>






El dimecres havent passat la Ma. Glòria i jo la revetlla al hospital de Sant Pau rebo aquest altre Whatsapp aclaridor d’en Charly:

<< Bon  dia nenes i nens:
Deixàrem Sant Vito lo Capo (Sicília) el dilluns a les 10'50h.
A les 3 h de la matinada el pilot automàtic es descontrola, perd el rumb i ens fa donar un gir de 360 graus. Anàvem amb la major i el turmentí i a més el compàs sense llum, no sabíem quin rumb prendre.
20 minuts després tot solucionat gràcies a la perícia d'en Carles. Cal afegir que tot això passava amb marejol alt i vent de ratxejat amb cops de vent de entre 6 i 20 nusos. Després de 41,40 h navegant arribem a Calasetta (Sardenya).
Un cop més l'habilitat extraordinària d'en Carles Bach ens ha fet amarrar amb seguretat, penseu que per arribar a port creuem per "seques" que son baixos de sorra amb poca fondalada, vaixells ancorats a fora port, pescadors entrant i sortint, molt cansats i sobre tot, de nit.
Amb l'ajuda del programa del portàtil en el plotter marcàvem el rumb a seguir al Cirrus, que es porta molt bé.





Ara toca descansar, esmorzar i preparar la sortida cap a Maó que segurament serà demà dijous 
Felicitats a tots els Joans i abraçades amb salut i sort.

Charly P. Flatvillage>>




I per acabar-ho d’adobar, reacciona el Master & Commander amb emoció per mitjà d’aquest Whatsapp

<<Que voleu donar-me el dia? S'ha posat la pell de gallina al llegir això. Nosaltres per la nostra part quan expliquem el per què del viatge a Ítaca, hi ha qui ho entén, altres desconeixen el tema però escolten. Avui amb un veí de pantalà que és italià, que treballa a Chicago però casualment havia treballat a Granollers, ho hem estat parlant i ho entén perfectament. Diu que al contrari que Escòcia, Catalunya es el motor de Espanya per lo que ens haurien d’escoltar.
Per cert com esta la Ma. Gloria quin ensurt, oi?
Desitjo que passi ràpid. Una abraçada,

Us deixo que en Charly esta preparant un arròs blanc amb un parell d'ous amb puntilla impressionants.
Ja em demanen a taula així que adeuuuuuu. 😁😁😁😘
El capità>>


dilluns, 22 de juny del 2015

L'esbarjo

Definició de Esbarjo: "Activitat que es fa per passar el temps o per diversió, generalment al aire lliure"

No sabem res del cert, però sembla ser que finalment varen sortir de Santa Àgata de Militello i el dissabte van fondejar a la badia de Palermo perquè es van trobar amb mar de proa i onades de 3 metres.
Ahir diumenge van reprendre la singladura i van arribar a San Vito lo Capo (port que ja van visitar a l’anada) a un quart de sis de la tarda.
Allò que és ben segur és que els hi estan passant de tots els colors. Pels que no estiguin avesats amb la navegació dita “d’esbarjo” heu de saber que les onades que arriben a les nostres platges del maresme, per exemple, no solen alçar més del metre i mig o els dos metres quan alguns eixelebrats del surf s’endinsen al mar per cavalcar sobre “la onada”.
Però tres metres son murs d’aigua que passen per sobre i escombren la coberta. És per això que cal portar tot ben amarrat i ferm, però no patiu, perquè recordo que en les reunions que vàrem tenir quan havíem de sortir plegats, es va decidir que com a mesura de auto-protecció tots havíem de portar la nostra armilla automàtica i l’arnès per subjectar-se a la línia de vida que porta el vaixell al llarg de la coberta.
Més amunt he posat entre cometes esbarjo. L’afecció que a mols de nosaltres ens domina, se sol anomenar així perquè normalment les sortides amb mala mar només les fan els professionals i quan no tenen altre remei. Però els reptes ja ho tenen això, un pot ajornar la sortida d’un port a l’espera de la millora del temps, si no és que la tirada que cal fer és massa llarga per poder confiar en que la previsió meteorològica durarà tota la travessia del tram. I aquí és on es troben ara mateix, van esperar bon temps per sortir, però aquest es va acabar a mitja travessa.
La circulació atmosfèrica general en les nostres latituds sol ser, la major part de l’any de ponent cap a llevant, els vents son llavors en funció de les baixes i altes pressions, però quan a l’escorça terrestre tenim costes i cadenes muntanyoses alineades de Oest a Est la component dominant coincideix amb la circulació general. Així passa a la costa nord de Sicília, al l’estret de Gibraltar i a les costes Cantàbriques, i és per això que també van tenir problemes a aquest indret a l’anada.
Tot això ens ha de servir als que ens ho mirem des de la seguretat de les nostres pantalles per valorar encara més la magnitud de la seva particular Odissea.



No sabem d'on són les fotos, però,... a que són maques!


Reconstrucció pel que ens han dit fons generalment ben informades:
Suposem que el dissabte van sortir de Santa Àgata de Militello cap les nou del matí i després de segurament 12 o 13 hores de intensíssima navegació varen decidir de abrigar-se a la badia de Palerm fondejant sense entrar a port donat que devien ser més de les deu de la nit, el port és de fort trànsit comercial, i estaven esgotats del esforç.
El diumenge sortiren de Palerm a les vuit del matí amb menys onades que la vigília, però encara Déu n’hi do, i a les 17:15 (única dada segura) van arribar al port de San Vito lo Capo que ja coneixien.

Previsió perquè ja coneixem quina llesca gasten:
Avui, al voltant de mig dia, amb reminiscències d’altres èpoques, si el Capità ho permet (l’autoritat) i la meteorologia no ho impedeix (el temps), sortiran de San Vito per fer el gran salt cap a Calasetta (Sardenya) on no esperen arribar fins dimecres matí.

Ens toca vetllar.


dijous, 18 de juny del 2015

"Hi ha dos menes de mariners: els molt valents i els que sempre tornen a port"

Carta electrònica de la zona (Google)




La saviesa del "Master & Commander" Carles Bach i la prudència dels seus mariners han triat tornar a port. O més exactament anar a port segur.





La nostra enhorabona. No cal ser molt valent, cal tornar a veure els amics.

La idea inicial era navegar 66 milles cap a Termini Imerese, però una baixa força profonda els ho ha impedit.
I nosaltres que ens al·legrem. No perquè no hagin pogut, sinó perquè hagin fet bo la dita dels pescadors de Palamós, i segurament dels de tota la costa, o de les costes de qualsevol mar.

Això és el que ens han tramès fins ara:


"A les 14,30 h. arribats a Santa Agata de Militello, després de 5,45 h amb vent NO força 4, amb onades de 1,5 a 2 mt., hem considerat l'opció de continuar però s'ha desestimat perquè semblava que anava en augment, si millora sortirem demà ben d'hora per disminuir una mica més la distància amb Mataró. Salut"
Charly P. Flatvillage



"Som a Santa Agata de Minitelo, dema de turistes doncs el temps diu q no fem el burro, t'enviare una cronique i afotus per el teu blog. Una abraçada a els controladors navals."
Master & Commander

http://www.porticciolosantagata.it/

dimecres, 17 de juny del 2015

Una giornata particolare


Permeteu-me la "boutade" de fer referència a un títol mític del cinema per encapçalar el post d'avui.
Al igual que a l'anada en un dia dedicat al turisme vàrem fer menció a Sophia Loren, ahir els nostres expedicionaris van descansar i fer autèntic turisme i no m'he pogut estar de fer una picada d'ulls a en Charly que és més "freaky" del cinema que jo i honorar amb aquest títol a la Loren al Marcello i al seu director Ettore Scola.
No és que la jornada dels navegants hagi tingut res a veure amb el moll del os de la pel·li, però si que després de navegacions més o menys difícils la d'ahir va ser particularment de descans i gaudi.



Un altre cop en Carles, en Ramon i en Charly van canviar la seva indumentària de viatgers per les disfresses de turista i munits de telèfons espavilats i càmeres al coll van unir-se a la follía dels grups que ho invadeixen tot. En aquest cas la illa de Lípari lloc que aprofitant que és prop de Estromboli, organitza excursions en vaixell a veure el volcà.



Com que no estan cansats de navegar es van embarcar en una mena de "Golondrina" (no tradueixo a Oreneta, perquè les nostres del port de Barcelona sempre es van dir en castellà) que potser algú a terra publicitava en veu alta "A veure el volcà,... que se'n va la barca..." o quelcom de semblant.





Del que si que tenim constància és que l'armador dels vaixells, a banda de que els anomena "Paloma" com una part de les que hi ha a Barcelona, vol atreure als catalans que hi van, car te una estelada damunt de la gingeta dels tiquets.







Darrers Whatsapps rebuts del nostre corresponsal Charly P. Flatvillage

"Lipari, els efectes solars a la nostra edat són terribles, a les 14 h. anirem a Stromboli amb una barca anomenada Paloma. En plan guiri total, màquines penjades al coll, pantalons curts i boca oberta."


"Després de veure fumejar L'stromboli, ara mateix posem rumb SO 66 milles fins Termini Sumere a prop de Palerm. !! Tremoleu cristians que ja s'apropen els bàrbars!!!"

És a dir que avui estan en plena mar lluitant amb vent de proa i molt probablement amb onades considerables.
In bocca al lupo!!

dilluns, 15 de juny del 2015

Messina - Lípari


En el dia d’avui els nostres expedicionaris han pogut, per fi, amollar amarres del port de Messina i navegar impulsats per un vent de Gregal de 15 nusos que entrava pel través fins a l’illa de Lípari, a on han arribat al port de Pignataro, al cantó nord de la badia del mateix nom de l’illa. 
Han acabat doncs el seu cap de setmana de turisme Sicilià i no l'han finit a trets, cosa que és noticiable.

Aquests són els Whatsapps que ens han enviat els corresponsals.



"A les 7,20 h. per fi desamarrats de Messina amb vent per navegar tranquils del NE amb la major, gènova i motor. A les 15,10h. Arribats al port de Pignataro de l'illa de Lipidi de les Eòliques.  Pel que es veu desde el Cirrus es molt bonic. Quan tingui Wi-Fi seguiré Informant dels plans de futur.


Com està la Carme?
Si es pels desitjos de tots, segur que molt bé. Salut i sort."


Charly P. Flatvillage


"Avui hem fet de Messina a Lípari port de Pignataro, ens ha espitjat un vent constant de 15 nusos quasi de traves que ens portaba amb una mica de motor, 1300rpm, a una velocitat de entre 6,3 i 7,3 nusos, ha estat una bona navegada, demà anirem a Stromboli com a turistes a pasar el dia i si tot va be Dimecres un tros mes cap a casa. Estic pendent d'un canvi q arribara aqui cap el dijous i ens tancara el pas a Cerdenya pot ser durant dos u tres dies, com es un salt llarc, San Vito lo Capo a Calasetta cal asegurarse a fi de no tindre sorpreses.
Es todo por hoy." 

Master & Commander

I després de l'observació que sobre la etimología del nom de les illes els hi ha fet en "Pepeluí" relacionant-ho amb el vent que sovint s'hi dona, aquest altre:




"Tot el que puc dir de les Eòliques de moment es que ens agraden força, amb vegetació poca gent i que et fan sentir agust i en pau. Demà anirem a Stromboli amb ferry que surt d'on estem, ja informarem si el volcà ens deixa."

Charly P. Flatvillage

diumenge, 14 de juny del 2015

Finalment: crònica del patró!!

Crònica a mena de resum del MASTER & COMMANDER


Després de unes llargues hores de navegació amb el viatge de anada i també després d’haver assolit la fita que ens havíem proposat al inici del viatge hem arribat al port de Vathy i per fi hem pogut trepitjar la illa de Itahka inspirats sempre amb la quimera de conquerir quelcom inabastable.
Però el viatge no es simplement anar sinó que després ve la tornada que es tan important o mes que la anada dons portem records i sovint vivències que no oblidarem i això es el que estem fent amb aquest moment.
Com defecte assolit i després consensuat amb la tripulació del Cirrus, la navegació segura es la meva constant, no vull exposar en cap cas als amics que m’acompanyen ni tampoc al nostre vaixell que està tenint un comportament extraordinari en situacions de angoixa no buscades.
Com ja sabeu som a Messina després d’una llarga singladura intentant guanyar temps al mal temps que s’acosta, la previsió per Dissabte i Diumenge es de vents forts al Nord de Sicília, vents que ja començant a deixar-se sentir i això que estem segurs i amarrats a port. Es preveu que seran de 20 nusos lo que significa de a la Bocca di Luppo (Messina) poden arribar a ser, dit per experts, de fins a 40 nusos.
Avui Charly ens ha preparat un arròs caldos de cinc o mes estrelles, i això que pateix una manca de recursos de cuina, com un foc adequat i estris que per el seu nom em son desconeguts, però no ha quedat ni una cullerada a la cassola i acompanyat d’un vi rosat de Sicília que ens ha tret les penes i mals rotllos que de tant en tant et mengen el cap.
Ara ve la becaina, musica de no se qui (crec que és òpera) però que et passa bé i fa vindre la son. Després Deu dirà, i dema també.
Tenim una “tournée” amb tramvia per la city preparada per demà, ara ja m’està venint la son així que hem perdonareu doncs m'en vaig amb els Deus o les Muses que els inspiraven, per aquí em proposen sirenes però crec que fan olor a sardines.

M’apunta en Charly que la musica es de Mozart, quin crack.
@                                                      Vaixells fondejats a la illa de Erikoussa.





























Resum en xifres de la travessia fins el 12 de juny.

Total milles navegades       1.350,6 Nm
Total hores de navegació       253,59 h
Total hores de motor            248 h
Total hores a vela                    5,59 h
Total hores hibrides (V+Mpm)  12,0 h aprox.
Explicació: La navegació era a vela però el motor era en marxa per carregar bateríes.
Tot afedat pel notari d’abord Carles Pérez Vilaplana


Aquest no era el dia de l'arròs


No tenim dades de quants àpats han fet a bordo, però es veu que si més no l'arròs caldós era per sucar-hi pa.

Whatsapp rebuts d’en Charly P. Flatvillage el 12/6

En primer terme Messina (Sicilia) en segon Reggio Calàbria (Itàlia continental).
Al mig l’estret de Messina.
“Ja us ha informat en Carles Bach que estem bé, dutxats i descansats després de 34hs i 40min de navegació amb 15 hores de marejol al creuar el golf de Taranto, però mar calma després. Messina és ciutat industrial portuària, molt bruta. La crisi ha retallat escombriaires i es nota molt. Farem una passejada avui divendres i ja informarem. La nostra connexió Wifi és precària com quasi sempre a Sicília.
Salut i sort.”


“Les previsions meteorològiques són dolentes per dissabte i diumenge. Vent del SE força 5 i 6. Ens quedarem a Messina. Els deus ens segueixen acompanyant
Junt amb els vostres ànims i amistat.
Abraçades i sort.”

“Hem intentat fer un arròs caldós amb calamars frescos i vi sicilià; No sé si eren bons, però ho hem liquidat tot. Ara toca La Riera Siciliana i la migdiada, mentre el vent va pujant.
Abraçades.”

Canviant l’oli del motor Volvo de 30 CV. Cal tractar-lo com a un nadó!!
“L’altre dia quan en portava tres o quatre sense dutxar-me, vaig trobar a les bodegues del Cirrus <<Ambientador Spray Pino>>, com que no portava desodorant, m’en vaig tirar un raig a cada aixella. Es veu que això dona els humus i grau d’humitat necessaris per a què a la nit fes una cistelleta de rovellons i ceps.
Salut.”

Canviant el rotor de la bomba d’aigua, tenia una pala trencada.
En Carles seguint els consells d’en Josep Lluís.
“Estem amb vent de força 6 i pujant. Ben aixoplugats i a esperar que passi la baixa.”


dimecres, 10 de juny del 2015

Apa! Ja ens fèieu patir!


En plena època de les comunicacions globals, estar dos dies sense notícies d’algú ens submergeix en el patiment i l’angoixa. I això és el que ha passat en les últimes quaranta vuit hores. Per estrany que sembli, encara hi ha racons de mon on es pot estar absolutament incomunicat.
Vàrem deixar els nostres intrèpids navegants a Corfú fent turisme i amb ganes de veure el partit del Barça contra la Juve. Tenien la intenció de sortir el diumenge cap a una illa de la que no coneixien ni tan sols el nom, per després fer el salt cap al taló de la bota Italiana. Però no sabien que a l’illa en qüestió, Erikoussa no hi ha cap port però té una badia amb una forma que recorda molt a la Colobreta Gran i que com aquesta no te cap infraestructura de comunicació.
Hem hagut d’esperar a que ben avançat el dilluns, passant força a prop de la costa, els Whatsapps que en Charly havia teclejat en el seu telèfon espavilat encara quan eren a la illa, es varen decidir a saltar d’antena en antena i tiro perquè em toca i finalment ens van arribar a nosaltres.

Aquests són els missatges que en Charly ens va enviar quan tocava i que vàrem rebre només quan a la tecnologia li passar per l'antena.

Rebuts el 8/5 entre les 19:12 i les 19:36


Badia de Erikoussa







"16h Fondejats a l’illa de Erikoussa sense cap mena de comunicació. És un petit paradís, la darrera illa grega que veurem. 





Albània
Albània es veu així des d’aquesta illa. Demà sortirem cap a Itàlia.
Salut"




"A les 7h 30 hem llevat l’ancora i hem posat rumb cap a Itàlia. Dels 12 velers que estàvem fondejats al lloc hem estat els primers en sortir d’Erikoussa, potser perquè a la nit es movia força de babord a estribord.
No sé quan rebreu aquest Whatsapp ja que estem lluny de la costa.
Salut"
Arribant a Santa Ma. de Leuca


"Hola companys, a les 18h 30 som arribats a Santa Maria de Leuca (Itàlia). Hem estat 11 hores navegant amb marejol i blancalls. Tot bé, però una mica cansats. Des del port, el poble es veu maco. Demà més.
Salut"

El port de Santa Ma. de Leuca

Carrers estrets de Santa Maria




















Recopilació dels fets dels navegants Ítaca 2, 16-18 


Es veu que van sortir de Corfú al voltant de migdia de diumenge, després de passar per l’estret del mateix nom i veure les costes d’Albània van posar rumb a la illa de Erikoussa a on van fondejar a quarts de quatre de la tarda.
El dilluns es van llevar molt d’hora molt d’hora i van emprendre el salt a Itàlia. (Diuen els experts que creuar l’Adriàtic és feina per bons navegants, doncs molt sovint els vents que “baixen” dels Alps troben el camp lliure de la mar Adriàtica i bufen amb força, el vent acanalat conjuntat amb les cinc centes milles nàutiques que separen Venècia d’Orant aixequen onades de mida respectable). Però com que els nostres expedicionaris ja es poden considerar experts car ja van fer el salt a l’anada, les dificultats que es van trobar les van superar amb nota.
Pel que hem pogut reconstruir, van sortir de Erikoussa a dos quarts de vuit del matí del dilluns dia 8 i onze hores després van arribar a Santa Maria de Leuca.